Vitamin D: superheroj među vitaminima

Vitamin D je zasluženo zasjeo na tron kao jedan od ključnih vitamina potrebnih za pravilno funkcioniranje poprilično puno procesa u ljudskom organizmu. Postoje dvije osnovne vrste vitamina D, a to su vitamin D2 i vitamin D3. Istraživanja su pokazala da je vitamin D3 znatno snažniji i korisniji organizmu od vitamina D2.

Važnost vitamina D i simptomi koji ukazuju na nedostatak

Najčešće se govori o važnosti koju vitamin D ima za zdravlje i razvoj djece, jer je neophodan za izgradnju jakih kostiju. Međutim, poprilično je koristan i odraslima jer potiče rad imunološkog sustava, doprinosi održavanju čvrstih kostiju, pomaže zdravlju srca te osigurava normalnu apsorpciju kalcija i fosfora. Samim time, manjak vitamina D može učiniti organizam podložnijim bolestima.

Nedostatak vitamina D je ponekad teško prepoznati, jer kod odraslih osoba nema toliko očitih simptoma i lako ih zamijeniti za neka druga stanja. Neki od znakova da tijelu nedostaje vitamina D mogu biti:

  • umor

  • bol u kostima

  • slabost, bol i grčevi u mišićima

  • promjene raspoloženja

Nedostatak vitamina D može biti uzrokovan određenim bolestima i zdravstvenim stanjima, poput Crohnove bolesti, bolesti jetre, bolesti bubrega i pretilosti.

Namirnice koje su izvori vitamina D

Vitamin D se naziva i sunčevim vitaminom, jer se sintetizira u organizmu kada kožu izlažemo suncu. Tek 15 minuta izlaganja suncu je dovoljno za stvaranje potrebne dnevne doze, unatoč tome nedostatak vitamina D vrlo je čest.

Tijekom zimskog perioda je iznimno teško dobiti vitamin D pomoću sunca, jer nije prisutan dovoljan broj sunčanih dana, a osim toga većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Čak i kada tijekom zime izađemo na sunce, veći dio našeg tijela je pokriven odjećom što blokira proizvodnju tog vitamina.

Neke od namirnica u kojima se prirodno nalazi vitamin D su:

  • ulje jetre bakalara

  • žumanjak

  • masna riba poput lososa i tune

  • crveno meso

  • sir

Na žalost, broj namirnica koje ga sadrže je poprilično malen. Drugi problem je što samo pomoću hrane ne možemo unijeti potrebne dnevne količine, jer je sama količina vitamina D u namirnicama niska.

Tako primjerice, jedna osoba mora svaki dan popiti deset visokih čaša mlijeka obogaćenog vitaminom D kako bi unijela preporučenu dnevnu dozu. Zato je organizmu potrebno osigurati vitamin D kroz kvalitetne dodatke prehrani. Svakako je odmah bitno za naglasiti i to kako su dovoljne razine vitamina D ključne i za apsorpciju kalcija, jer bez dovoljno vitamina D, naše ga tijelo ne može apsorbirati, čineći tako potencijalne dodatke kalcija koje uzimate - beskorisnima.

Zahvaljujući svojim iznimnim svojstvima i važnom ulogom u organizmu,vitamin D predstavlja pravog superheroja među vitaminima, pa sukladno tome, evaluirajte svoje dnevne potrebe, rutine, kretanja, prehrambene navike i osigurajte svom organizmu optimalne dnevne količine ovog vrijednog vitamina!

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

© 2024 - Sva prava pridržana STADA - Boostaj zdravlje